Zrnková káva Zobrazit popis

Příprava kávy začíná u správného výběru kávových zrn. Připravte si doma vynikající kávu v kávovaru, moka konvičce i french pressu. Užijte si vůni čerstvě namleté kávy a výraznou chuť. Vyberte si jemnější arabicu s menším obsahem kofeinu, výraznější a silnější robustu nebo kávová zrna bez kofeinu.

Doporučené produkty

Produkty

 Kávová zrna: Základ pro přípravu skvělé kávy

Zrnkovou kávu si můžete namlít přesně podle sebe, ale potřebujete k tomu kvalitní mlýnek na kávu. S ručním mlýnkem vám zabere příprava kávy trochu více času.

Automatický kávovar se zabudovaným mlýnkem vždy namele požadované množství kávy například na espresso. Na některých automatických kávovarech ale i ručních mlýncích máte také možnost nastavit hrubost mletí kávy.

Jak zrnkovou kávu skladovat

Správně pražená zrnková káva má po namletí velmi výraznou vůni a chuť. Pražením se totiž uvolňují oleje obsažené v zrnku. Kávu si můžete namlít i do zásoby, ale vždy ji pak skladujte v dobře uzavíretelné dóze na kávu. Tak její aroma vydrží dlouho intenzivní.

Dóza na kávu by měla mít nejen pořádný uzávěr, ale také by neměla propouštět světlo. Takže třeba do skleněných nádob káva určitě nepatří.

Robusta nebo arabica: Liší se chutí i obsahem kofeinu

 Z desítek známých druhů kávy se nejčastěji setkáte pouze se dvěma. Arabica má jemnou ale výraznou až nakyslou chuť, nižší obsah kofeinu a v současnosti tvoří asi 70 % celkové produkce kávy na světě.

Naproti tomu robusta je v chuti více nahořklá až zemitá a obsahuje také až třikrát více kofeinu než arabica. Některé zrnkové kávy míchají arabicu a robustu v různém poměru, kde většinou převažuje arabica. Robusta dokáže také vytvořit bohatší pěnu.