Překapávač, moka konvička: Vyznejte se v přípravě kávy

Elektronika

11. 5. 2022

Alternativní příprava kávy zažívá svůj boom. Přístroje, které jsou na přípravu určené, jsou levné a můžete s nimi relativně lehce ovlivnit kvalitu výsledného nápoje. Dnes si představíme překapávač a moka konvičku.

uvodni (1)

Překapávací kávovar aneb překapávače na kávu

Ještě poměrně nedávno byl překapávací kávovar součástí každé domácnosti, pak zájem opadl a dnes zase ožívá. Překapávaná káva spadá do alternativní přípravy kávy. Říká se jí také filtrovaná, protože se káva extrahuje skrz filtr.

Jak překapávač vlastně funguje?

Překapávač extrahuje kávu podobným způsobem jako klasický kávovar na espresso. Jen s tím rozdílem, že nevyužívá sílu tlaku ale gravitace. Do nádoby na vodu nalijete studenou vodu, kterou si přístroj sám nahřeje. Horká voda se pak přefiltruje přes namletou kávu, lahodná tekutina kape směrem dolů do sběrné konvice, kde si ji už převezmete vy.

Jak vybrat moka konvicku

Jak chutná káva z překapávače a jak se podává?

Některé odrůdy kávy vyniknou lépe, když je připravíte alternativní metodou. Vždy proto poproste svého baristu, aby vám doporučil kávu, která se hodí na přípravu filtrované kávy. Výsledná chuť kávy se od té klasické, kterou známe, chutí dost liší. Její výhodou je především to, že v ní i jako laik dokážete velmi dobře rozpoznat jednotlivé chutě.

Filtrovaná káva se také liší způsobem podávání. V kavárně ji obvykle dostanete do velkého hrnku, nečekejte žádnou pěnu a mnoho milovníků této přípravy si do kávy zásadně nedává mléko ani cukr.

Pokud jste vyznavači klasického espressa, přečtěte si článek: Automatické, kapslové, pákové: Kávovary od A do Z.

Překapávač s mlýnkem nebo překapávač s časovačem?

Čím větší objem překapávače, tím vyšší příkon bude překapávač potřebovat na to, aby vám kdykoli mohl připravit pořádný hrnek kávy. Pro běžné domácnosti si vybírejte překapávač o příkonu minimálně 1 000 W.

Objem překapávače je další parametr, který budete muset při výběru zohlednit. Kapacita překapávače se udává v počtu šálků. Pro jednoho až dva členy domácnosti si vystačíte s překapávačem s kapacitou do 8 šálků. Pokud hledáte spíše kávovar do vaší menší kanceláře, poohlédněte se po překapávači s kapacitou až 18 šálků.

Překapávač s časovačem vám kávu připraví dopředu na minutu přesně. Večer nastavíte a vložíte kávu, ráno vás vzbudí vůně čerstvě připraveného nápoje.

Překapávač s mlýnkem oceníte v případě, že si potrpíte na kvalitní zrnka z vaší oblíbené kavárny. Stačí je vložit do zásobníku na zrnkovou kávu a přístroj se postará o namletí. Vybrali jste si překapávač, který nemá mlýnek na kávu? Podívejte se do kategorie mlýnek na kávu. Elektrické mlýnky umelou zrnka bez vaší pomoci. A ještě si můžete vybrat i stupeň jemnosti přesně tak, jak potřebujete a máte rádi.

Překapávač

Nezapomeňte na filtry do překapávače

Bez kávových filtrů si prostě překapávanou kávu nedáte. Zkuste sami otestovat, ze kterého vám kafe chutná lépe. Protože i filtr má velký vliv na chuť výsledného nápoje.

  • Plastové filtry dostanete už v balení spolu s kávovarem. Můžete je používat donekonečna.
  • Papírové filtry jsou ideální na cestování a nebo tam, kde nemůžete filtr pravidelně čistit.

Moka konvička aneb La Dolce vita do každé domácnosti

Moka konvičku najdete v každé italské domácnosti. Sestavil ji už v roce 1918 inženýr Alfonso Bialetti. Jeho snem bylo vyrobit kávovar, který by přenesl espresso z kaváren ke všem Italům domů. Káva z moka konvičky chutí velmi připomíná klasické espresso z pákového kávovaru.

Italská káva moka konvička

Jak funguje Moka konvička?

Alfonso Bialetti se inspiroval v prádelně – z nádob s vroucí vodou se potrubím za pomocí páry vytlačovala mýdlová pěna přímo pod ruce pradlenám. Na podobném principu dodnes funguje moka konvička. Voda ve spodní části moka konvičky se na sporáku ohřívá a vzniká pára. Ta vytváří tlak na horkou vodu a tlačí ji směrem nahoru skrz namletou kávu. Výsledná kávová tekutina projde ještě přes kovové sítko až do horní nádoby.

Teplá nebo studená voda? Záleží jen na vás. Odborníci přes kávu upřednostňují spíše studenou vodu, protože se plně rozvine tělo kávového nápoje. Prodloužíte tím ale dobu ohřevu, což může mít vliv na to, že můžete kávu přepálit. Teplou vodu dávají do moka konvičky obyvatelé v okolí Neapole. Zkuste obě varianty.

A pokud chcete kávový rituál dotáhnout k dokonalosti, pořiďte si filtrační konvici. Výslednou chuť ovlivňuje i tvrdost vody. A filtrační konvice pomůže z vody odstranit chlor a další látky.

Jak vybrat moka konvičku?

Zamyslete se, jak velký hrnek kávy si běžně připravujete. Pamatujte, že moka konvička tak trochu nahrazuje kávovar na espresso. (Proto se jí říká také konvička na espresso.) Objem espressa je okolo 35 ml. Pokud jste zvyklí na menší verzi, vystačíte si s moka konvičkou s kapacitou do 4 šálků. Moka konvička s kapacitou až 18 šálků pokryje spotřebu kávy pro několik nevyspalých studentů po těžké noci.

Moka konvička: Která je ta pravá?

Tradiční moka konvička je vyrobena z hliníku, pokud však máte doma indukční desku, nebudou si spolu rozumět. A protože je moka konvička opravdu velmi oblíbená, najdete i elektrickou moka konvičku. Bialetti Moka Timer si vezmete s sebou třeba na chalupu, kde nevaříte na sporáku, ale v Remosce.

Nejoblíbenější moka konvičkou i nadále zůstává moka konvička Bialetti – kterou vyvinul už zmíněný italský inženýr. Velkou výhodou je také cena. Za dobrou moka konvičku zaplatíte i méně než 1000 Kč.