Jídlo do krabičky: 5 spotřebičů, se kterými to zvládnete do 20 minut

Rádi byste se v práci stravovali zdravě a kvalitně, ale nechce se vám každý den utrácet za restauraci. Fast foody a dovoz také nejsou ideální řešení. Co s tím? Poradíme vám, které spotřebiče vám pomohou připravit si skvělé jídlo, a to v rekordním čase.

Jídlo do krabičky: 5 spotřebičů, se kterými to zvládnete do 20 minut

Stíháte jídlo v práci?

Žijeme v rychlé době, ve které je snadné zapomínat na správné stravování. Přitom jídlo je spolu s kvalitním spánkem klíčovým faktorem pro vaši produktivitu a dobrou náladu. Pokud dobře jíte, máte dostatek energie, jste pozitivně naladění a lépe zvládnete každodenní úkoly. Doma a ve volném čase si můžete vybírat, kde a jak se najíte, během práce to ale může být složitější.

Pokud pracujete v kanceláři, tak možná máte to štěstí, že jsou ve vašem okolí dobré restaurace a zaměstnavatel vám dává dostatek času na obědovou pauzu. V horším případě si můžete jídlo objednat nebo zajít do fast foodu. Obě varianty se ale mohou výrazně prodražit. Mít každý den jídlo z dovozu či restaurace může citelně zasáhnout do rozpočtu domácnosti.

Krabičky: rychlé jídlo do práce

Dobrým, zdravým a levným řešením je jídlo do krabičky, které si připravíte den předem. Celá řada z nich je vynikající studená, jiná si můžete ohřát třeba v mikrovlnce. Některé dražší krabičky navíc dokážou jídlo šetrně ohřát.

Že nemáte na vaření čas? Nevadí. Existuje celá řada spotřebičů, které vám usnadní přípravu, a chutné jídlo na druhý den vytvoříte do 20 minut. Které to jsou?

TIP: Najít kvalitní krabičku, která neproteče ani se nepraskne hned po prvním zaklapnutí, to je oříšek. Mrkněte na naše krabičky na jídlo a vyberte si odolného a spolehlivého parťáka do práce i do školy.

1) Kontaktní grily – toasty, panini či tortilly

Kontaktní gril je skvělé řešení nejen na jídlo do práce. Pokud nemáte rodinný domek se zahradou, můžete si s ním připravit lahodné steaky, zeleninu nebo grilovaný sýr. Je ale také vhodný na jídlo do krabičky.

Můžete si na něm do práce připravit třeba zapečené panini. Výborné je třeba italské panini s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Stejně tak si můžete třeba zapéct tortillu nebo toasty. Oblíbená je třeba tortilla s kuřecím masem, cibulí, rajčaty a okurkou.

EW-Kontatní-grily

2) Sekáčky na potraviny – saláty, pomazánky a další

Sekáčky na potraviny a multikráječe jsou užitečnými nástroji, které dokážou zejména šetřit čas. Fungují podobně jako mixéry, ale mají možnost sekat více nahrubo. Pokud si například chcete rychle nakrájet zeleninu na omáčku, tak ji stačí jen oloupat. Na malé kousky vám ji připraví sekáček na potraviny.

Stejným způsobem si můžete velice rychle připravit třeba zeleninový salát. Když nastavíte jemnější sekání, můžete si v zařízení připravit třeba chutnou pomazánku.

3) Mixéry a smoothie makery

Mixéry a smoothie makery vám také mohou pomoci připravit rychlé jídlo na druhý den. Se smoothie makery připravíte lahodné koktejly z ovoce a zeleniny. Často je jejich součástí praktická nádoba, ve které si smoothie můžete vzít do práce.

Správně namíchané smoothie vás dokáže zasytit jako plnohodnotné jídlo. Nejzdravější jsou zelená smoothie, která obsahují například salát, špenát či kapustu. Ty můžete doplnit nějakým ovocem, třeba banánem, mangem nebo broskví. Do mixu se také hodí třeba semínka (lněná, konopná či dýňová).

TIP: Myslíte, že domácí odšťavňovače dokážou vymačkat šťávu maximálně z oloupaných pomerančů? Pokud správně vyberete, můžete si vychutnat i džus z řepy, mrkve nebo celeru? Víc v článku Jak vybrat odšťavňovač

4) Rýžovary aneb nejkvalitnější příprava rýže

Rýžovary používají páru k vaření rýže, což je nejkvalitnější způsob přípravy. Rýže si zachovává vysoké množství vitamínů a živin. Zároveň je to nejpohodlnější metoda. Rýžovar sám pozná, jak rýži udělat „tak akorát“, aby nebyla rozvařená ani moc tvrdá.

Pokud si vaříte rýží, kterou budete jíst další den, nezapomeňte ji rychle zchladit a dát do ledničky. Při ohřívání ji zahřejte na co nejvyšší teplotu. Nebo si ji dejte studenou – vyzkoušejte třeba zeleninový salát s rýží, rajčaty, cibulí, paprikou a kuřecím masem.

EW-rýžovary-2

5) Parní hrnce: zdravá a rychlá příprava jídla

Parní hrnce jsou typem elektrických hrnců využívajících k vaření páru. Podobně jako rýžovary umožňují velmi zdravou, rychlou a pohodlnou přípravu potravin, které během vaření neztrácí důležité živiny a vitamíny. Na dno hrnce nalijete vodu a dovnitř poté dáte nádoby s jídlem. Můžete v něm připravit několik různých druhů jídla současně, aniž by se chutě navzájem promíchaly, protože jsou v oddělených „komorách“.

Hodí se zejména na přípravu ryb, zeleniny a drůbežího masa, které připravíte během 20 minut. Vaření je navíc velice jednoduché, hrnec nastavíte na určitý čas a prostě počkáte na konec programu.