Jak vyčistit troubu: Pomohou speciální přípravky, jedlá soda nebo ocet
22. 2. 2021
22. 2. 2021 4 min.
Rubriky magazínu
Připečené zbytky a mastnota v troubě nás dokážou někdy pěkně potrápit. Málokdo se hned po pečení pustí do čištění trouby. A když už nevyhnutelně přijde čas na velký úklid, hledáme ověřené způsoby, jak snadno vyčistit troubu. Připravili jsme jednoduchý přehled, kde prozradíme tipy a triky na snadné čistění trouby třeba pomocí jedlé soby nebo octa.
Poctivé čištění trouby po každém pečení
Nejjednodušší způsob, jak udržovat troubu stále čistou, je po každém použití ji lehce setřít namočeným hadrem. Troubu čistěte vždy, když je ještě teplá.
I když se snažíte sebevíc, tak vám při každém pečení sem tam někde ukápne omastek, spadne kousek masa nebo těsta. Pokud necháte troubu delší dobu ladem, mastnoty a drobků přibude. Připálené nečistoty pak vyžadují při čištění více práce. Ale když víte jak na to, jde to snadno.
Kromě vody a hadříku vám s odolnou špínou pomohou speciální čističe na trouby. Vybírejte ale opravdu jen prostředky, které jsou k tomu určené. Jsou účinnější a hlavně zdravotně nezávadné. Také máte jistotu, že vám vnitřní povrch trouby nepoškodí. Některé čističe stačí nanést a nechat nějakou dobu působit a pak setřít. Nemusíte je ani oplachovat.
Tipy, jak postupovat při čištění trouby:
- Troubu před čištěním nahřejte – vyhněte se čištění úplně za studena. Nahřejte troubu alespoň na 30 °C (v závislosti na způsobu čištění, občas je potřeba více). Čištění teplé trouby je snazší. Navíc i přípravky v teple lépe působí.
- Nepoužívejte drátěnky ani ostré předměty – i když vás bude svádět vzít na zažranou špínu v troubě drátěnku, nebo si sem tam pomoct při seškrabávání zbytků nožíkem, nedělejte to. Troubu byste mohli poškodit.
- Používejte speciální přípravky na čištění– vnitřek trouby má většinou speciální povrch, na který nepatří všechny druhy čisticích prostředků. Vyhněte se tekutému písku nebo hodně abrazivním prostředkům s ostrými částečkami.
- Před čištěním vyndejte rošty a plechy – trouba se vám bude lépe čistit. Rošty nebo plechy zatím namočte do horké vody. Pokud jsou rošty hodně mastné, použijte i na ně vhodný čistič.
- Nezapomeňte na skleněná dvířka – nejen vnitřek trouby dostává pečením zabrat. Při čištění se vrhněte i na skleněná dvířka. Nečistoty se dostanou i do vnitřních skel. Ty jednou za čas rozeberte a vyčistěte.
Jak vyčistit troubu jedlou sodou
Oblíbenou metodou čištění trouby bez použití chemických prostředků, je čištění sodou. Tohle čistění je šetrnější, ale vyžaduje více času. Čím zanesenější a mastnější trouba je, tím delší dobu nechte sodu působit.
Na čistění trouby sodou si připravte půl hrnku sody a teplou vodu. Sodu dobře rozmíchejte. Vznikne vám poměrně hustá pasta, kterou nanesete na znečištěná místa v troubě.
Aby byl účinek co nejlepší, nechte pastu působit několik hodin. Ideálně alespoň přes noc. Na sodu můžete také rozprašovačem nastříkat ocet (klasický nebo vinný). Zvýšíte tím účinek jedlé sody. Ocet s ní začne reagovat a vytvoří pěnu. Pak už stačí jen vlhký hadřík. Soda do sebe vtáhne všechny nečistoty a mastnotu, kterou jednoduše setřete.
Tip: Při čištění vnitřku trouby se vždy vyhněte ventilátoru. Hůře dostupná místa můžete vyčistit starým kartáčkem na zuby. Jemné štětinky kartáčku povrch trouby nepoškodí.
Jak vyčistit troubu solí nebo octem
Sůl a ocet máte většinou vždy doma po ruce a můžete je také využít při čištění trouby. Smíchejte sůl s octem, vzniklou pastu nanesete na povrch trouby, nechte působit a pak hadrem setřete.
Při čištění trouby pouze octem, otřete celý vnitřek trouby hadrem namočeným v octu. Pak rozhřejte troubu na vyšší teplotu – klidně na 150 °C. Ocet v teplé troubě snadno rozpustí mastnotu a nečistoty. Pak jen nechte troubu vychladnout a setřete hadříkem.
Další běžnou věc, kterou můžete na čištění trouby použít, je kypřicí prášek. Je ideální hlavně na čištění skleněných dvířek trouby. Smíchejte jeden balíček s teplou vodou. Vzniklou pastu naneste na dvířka a nechte minimálně 30 minut působit. Pak setřete.