Jak vybrat chladničku

Moderní chladničky dnes dokáží významně prodloužit mnohým potravinám životnost. Patří proto ke standardnímu vybavení kuchyně a jejímu výběru se při zařizování domácnosti zřejmě nevyhnete. V současnosti existuje velké množství různých modelů s vícerými užitečnými funkcemi, které jsou však finančně náročnější. Je třeba zvážit počáteční investici, protože zanedlouho se Vám vrátí v podobě kvalitních chlazených potravin. Jde přece o Vaše jídlo.

Jak vybrat chladničku

Rychlý průvodce při výběru chladničky

Jak vybrat chladničku - classy

  • Jedním z hlavních parametrů při výběru chladničky je množství prostoru, které ji můžete věnovat. Je přitom třeba myslet na otevírání dveří chladničky – zda se budou otevírat doleva nebo doprava.
  • Velikost chladničky by se měla odvíjet i od počtu členů ve Vaší domácnosti. Kapacita na jednu osobu je asi 70 litrů, což může také sloužit jako pomocník při výběru chladničky.
  • Chladnička může být samostatným spotřebičem, tedy volně stojící s možností přesunutí. Existuje však i velké množství modelů, které jsou již zabudovanou součástí kuchyňské linky. V tom případě si nemusíte dělat starost s tím, zda Vám chladnička bude ladit se zbytkem interiéru.
  • V rámci chlazení potravin jde však i o jejich hygienu, proto je vhodné, aby obsahovala antibakteriální filtr, nebo aby měla antibakteriální povrch, který obsahuje prvky stříbra.
  • Součástí chladničky bývá u většiny modelů i mraznička. Ta má však nedostačující kapacitu, pokud žijete ve více početné domácnosti. Proto se upřednostňuje samostatně stojící mraznička, i když rychlé vyndávání zmrazených potravin může být u malého mrazáku výhodou.
  • Pokud konzumujete velké množství nápojů s ledem, určitě se vyplatí zvážit jeden z modelů americké chladničky, jelikož ty mají již zabudované výrobníky ledu. To však vyžaduje trvalé napojení na vodovod.

Zákadní parametry při výběru chladničky

Umístění

Jak vybrat chladničku - umístění

Při výběru chladničky je vhodné se řídit velikostí prostoru, který pro ni v domácnosti máte. Chladnička není věc, kterou můžete v domácnosti jen tak přemístit, je zapotřebí důkladně zvážit její umístění a chladničku vybírat podle vhodných rozměrů. Chladničky dělíme na dva základní typy:

  • Volně stojící – její místo je většinnou v kuchyni nebo v komoře na potraviny. Dá se s ní manipulovat a podle potřeby ji přemístit na vhodnější místo. Je vhodné, pokud ladí s okolním nábytkem. Může mít proto i moderní nerezové provedení, případně lesklou černou barvu.
  • Vestavná chladnička – v tomto případě je vestavěná v kuchyňské lince. Je nenápadná a kompaktní. Tento způsob více vyhovuje moderním domácnostem. Aby nedošlo k jejímu přehřátí, je kolem ní potřeba zajistit místo pro větrání - chladnička totiž produkuje teplo./li>

Vnitřní objem

jak vybrat chladničku - objem

Poměrně významným faktorem při výběru chladničky je i množstvi osob žijících v domácnosti. Průměrný objem na osobu se odhaduje od 70 do 90 litrů (plus/mínus 10 litrů). V úvahu se může vzít i převážný způsob stravování či stravování se v restauracích v poměru k domácímu vaření. V současnosti však disponují chladničky různými úspornými opatřeními týkajících se prostoru, jako například různými prostory ve dveřích a podobně.

Energetická třída

V rozmezí energetických tříd by měla chladnička patřit k třídě A. Třída A se dále dělí do dalších energetických tříd, které charakterizují znaménka „+“ (PLUS). Vyšší počet znamének plus je jen výhodou – koneckonců jde o Vaše peníze. Energii šetřící třída A s třemi plusy se považuje za nejšetrnější třídu.

Samostatná chladnička / jednodvéřová

jak vybrat chladničku - jednodvéřová

  • Monoklimatická – jde o chladničku se stejnou teplotou z čehož vyplývá, že nemá mrazící část. Dá se vybírat z více rozměrů a tím i kapacit. Je určena pro domácnosti, které mají samostatný mrazák, nebo je to nenáročná domácnost, která mrazák nepotřebuje. Monoklimatické chladničky bývají i součástí hotelových pokojů a apartmánů, kde je pro turisty k dispozici několik chlazených nápojů.
  • Výparník – Pokud má chladnička zabudovaný výparník v chladícím prostoru, můžete ho krátkodobě využít i jako chladící prostor. V tomto zhruba 15 litrovém prostoru uvnitř chladničky je teplota do -6 stupňů Celsia. Dají se zde nejen chladit potraviny, ale na kratší dobu i skladovat zmražené potraviny.
  • Pultové chladničky – jsou to malé typy chladniček s menším mrazícím boxem. Objem chladícího prostoru se pohybuje okolo 100 litrů a v rámci mrazícího boxu je k dispozici přibližně 10 litrů. Jsou vhodné do všech menších prostor nebo do domácnosti, která je jednočlenná, maximálně dvoučlenná. Podobně jako u monoklimatické chladničky, i v tomto případě se mohou pultové chladničky nacházet v hotelových pokojích.

Chladnička s mrazákem

Domácnosti s větším počtem osob si obvykle obstarají samostatný mrazák. Ten může být i součástí chladničky. Může mít více podob. V každém případě se tato kombinace hodí do bytů, kde není prostor pro dva spotřebiče.

Kombinované / dvoudvéřové

Tyto chladničky obsahují samostatné dveře, které umožňují samostatný přístup do chladničky a do mrazáku. Rozdělujeme je na dva druhy, kdy mrazák může být v horní nebo v dolní části.

Jak vybrat chladničku - vícedveřová

  • Mrazák nahoře – v tomto případě má mrazák objem asi 60 – 80 litrů. Toto je dostačující pro všechny, kteří nepotřebují mrazit velké množství potravin. Hodí se do domácnosti s menším počtem lidí. Tento typ není vhodný pro dlouhodobé mrazení.
  • Mrazák dole – mrazák bývá zpravidla větší, jeho objem je asi 90 – 120 litrů. Mrazák má i více poliček nebo přihrádek a hodí se i na dlouhodobé zmrazení potravin.
  • Side by side / Americká chladnička – nabízí velký užitkový prostor v chladící i mrazící části. Nabízí dobrý přístup díky dvoukřídlým dveřím. Ve dveřích bývá výrobník ledu, domáci bar, nebo jiný doplněk. Kromě toho disponuje velkým skladovacím prostorem a dobrým přístupem ke všem poličkám a zásuvkám. Zmíněný výrobník ledu či juicer patří v tomto typu k nadstandardní výbavě, která zaujme všechny, kteří touží po moderních spotřebičích. Vyžaduje ale stálé připojení na vodovodní síť (v případě vyšších modelů) a větší prostor než klasická chladnička. U nižších řad je integrovaný zásobník vody, který je třeba pravidelně doplňovat.
  • V současnosti jsou však i moderní typy chladniček s trojkombinací, případně čtyřkombinací dveří. Tvoří různá oddělení, zpřehledňují uspořádání chladničky a v některých se nachází i vinotéka.
  • Nulová zóna – je to část chladničky, která je známa i pod názvem Biofresh, Vitafresh či Perfektfresh (podle výrobce). Jde o zásuvku nebo jinou vyhrazenou část, kde se teplota pohybuje okolo nula stupňů Celsia. Je vhodná na uskladnění potravin jako jsou hlávkový salát či jiná zelenina, která se rychle kazí, ale nemusí být zmrazená nebo příliš vychlazená. V nulové zóně vydrží zelenina čerstvá až pětinásobně delší dobu. Neprodlouží se však datum spotřeby.

Změna otevírání dveří

Směr otevírání dveří se dá upravit podle přání uživatele. Při koupi se tak nemusí řešit na kterou stranu se dveře kvůli uspořádání kuchyně či spíže budou otevírat.

Doplňkové systémy a funkce pro výběr chladničky

Chladničky nejsou jen pasivní spotřebiče stojící v rohu kuchyně, nebo ukryté v kuchyňské lince. Nabízí i více aktivních funkcí, které Vám mohou ulehčit život.

jak vybrat chladničku - chytré funkce

  • No Frost – Jde o bez námrazový systém, který pomocí nucené cirkulace studeného vzduchu zabezpečí rovnoměrnou teplotu v celém prostoru. Snižuje, nebo dokonce eliminuje srážení vodních par, které způsobují chlazení potravin. Vnitřní prostor však nikdy nezamrzá. Teplota je konstantní v celé chladničce. Potraviny je třeba zabalit, pokud je chceme uchovat čerstvé.
  • Low Frost – jde o systém, ve kterém se sníží tvorba ledu v oblasti mrazícího prostoru. Nežádaný vznik námrazy se sníží až o 80%. Díky tomu se sníží náklady a zvýší výkonnost spotřebiče. Potraviny se mrazí rovnoměrně.
  • Prázdninový režim – tzv. Holiday mode je režim, který můžete zapnout po dobu Vaší nepřítomnosti. Chladničku můžete sice bez obsahu potravin vypnout, ale stalo by se z ní místo vhodné pro tvorbu bakterií či plísní, proto ji nevypnete, ale ponecháte tento režim. Zabezpečí nastavení konstantní teploty v chladničce, například +14 či +15 stupňů Celsia, které zabrání tvorbě nežádoucího „překvapení", které by Vás tam mohlo čekat. Tato teplota se bude udržovat až do vypnutí režimu.
  • Alarm – výhodnou funkcí v rámci vybavení chladniček je alarm. Ten slouží jako indikátor v případě, že jste nechali otevřené dveře. V tomto případě musí chladnička více pracovat a také spotřebuje více energie. Zároveň to má negativní vliv na potraviny. Alarm je užitečný i v případě, že máte malé děti, které by občas mohly nechat pootevřenou chladničku bez Vašeho vědomí.

Typ chladícího okruhu

  • Jednokompresorové – chlazení pro společný okruh chladičky i mrazáku zabezpečuje jeden kompresor. Má tedy společné ovládání a termostat se nachází uvnitř chladničky. Vzniká tu však situace, že termostat pro mrazák sa nedá samostatně ovládat a nabízí jen konstantní teplotu -18 stupňů Celsia. V tom případě se zařízení dá vypnout jen celé najednou, ne po částech.
  • Jednokompresorové s elektroventilem – pomocí elektro ventilu zabezpečí kompresor dva samostatné chladící okruhy pro chladničku i mrazák. Teplota se tedy ovládá samostatně v chladničce i v mrazáku. Chladničku tak po delší dobu nepřítomnosti můžete vypnout. Kromě toho se využívají i funkce pro optimální rozložení teploty, které zároveň bojují proti námraze. Obsahují invertorový motor. Ten je úspornejší a výkonnější. Nabízí delší záruku. Při vypnutí mrazáku se však vypne celý elektrospotřebič.
  • Dynamické chlazení / ventilátor – dá se přirovnat k ventilovému, ale v rámci dynamického chlazení se otáčky ventilátoru umí změnit v případě potřeby rychlého dochlazení. Jedná se o speciálnější typ a samoregulaci.

Dveře ve dveřích

Zajímavá technologie, která přináší lepší přístup k potravinám tím, že dveře do chladničky obsahují ještě jedny další dveře. Do těch prvních se mohou uskladnit potraviny a nápoje ke kterým chcete mít okamžitý přístup. To zabezpečuje větší komfort spotřebiče.

Sektorové skladování a přihrádkové systémy

Moderní chladničky s sebou přinášejí i možnost uskladnění potravin podle typu. Díky tomu můžete uskladnit zvlášť zeleninu a dokonce u některých spotřebičů s tepelnými zónami upravit i teplotu skladování. Dále jsou vítané doplňky pro uskladnění lahví, vajec nebo různé inteligentnější výsuvné systémy.

Dotykový displej

jak vybrat chladničku - dotykový displej

Zvláště starší typy chladniček mají na regulaci teploty mechanické zařízení, zpravidla ukryté uvnitř – na špatně přístupném místě. Pomocí regulačního kolečka se dá nastavit požadovaná teplota chlazení.

U modernějších typů však výrobci přecházejí na přehledné displeje s dotykovou funkcí. Nemusíte ničím točit, jen dotyky nastavujete (obvykle pomocí vizualizace na monochromatickém LED displeji) teplotu celé chladničky, případně její časti, nebo dalších funkcí.

Boj proti bakteriím

V chladničce se nacházejí potraviny ve více odděleních či boxech. Stačí malá nepozornost a můžeme tam jídlo i zapomenout. To se potom lehce zkazí. Vzniku bakterií potom už nic nebrání. Proto existuje více řešení jak tomu předcházet.

  • Antibakteriální povrch – vnitřní povrch je upravený tak, že obsahuje prvky stříbra. Právě to zabraňuje rozmnožování bakterií a tím i nepříjemnému zápachu v chladničce.
  • Antibakteriální filtr – vyrábí se z aktivního uhlí a jiných účinných materiálů. Je vestavěný do systému ventilace, pohlcuje pach a pročisťuje vzduch. Snižuje tak tvorbu mikroorganismů a bakterií v potravinách. Takto se bakterie namísto usazení se na potravinách v chladničce jednoduše zničí.

A co víc?

Jak vybrat chladničku - kuchyň

Dobrá rada

Každý elektrospotřebič má jinou provozní teplotu. Proto není dobré, pokud se chladničky nacházejí v místnostech s vyššími teplotami, nebo jsou vystaveny slunečním paprskům. Ani není dobré je umisťovat v blízkosti jiných zdrojů tepla. Doporučená provozní teplota pro chladničku se proto pohybuje v rozmezí od 15 do 30 stupňů Celsia.

Připojené stránky