Home made kuchyně: Vyrobte si domácí potraviny

Home made kuchyně: Vyrobte si domácí potraviny

  • 26. 10. 2020

Ty houstičky jsou kupované nebo domácí? A ty těstoviny? A co zmrzlina? Ano, ano, ano! Všechno může být domácí, když na to máte správné vybavení. Pojďte se s námi podívat na přístroje, s kterými si sami vyrobíte jídla, co jste až dosud museli kupovat hotová v supermarketu. Experimentování můžete začít a účastníkům Prostřena vypadnou oči z důlků.

Je hned několik dobrých důvodů, proč se doma crcat s vlastními jogurty, těstovinami, zavařeninami, pečivem nebo zmrzlinou:

  • Experimentování – Zkoušejte suroviny a kombinace, na které nikdo jiný nemá odvahu a nechte se překvapovat novými chutěmi, barvami a konzistencemi.
  • Zdravé složení – Žádná éčka, barviva, stabilizátory a další chemie. Ve vašem jídle bude jen a jen to, co do něj sami přidáte. Prostě kvalita jak z farmářských trhů.
  • Zábava a relax – Každý to má jinak. Ale není často lepší odpočinek než právě u vaření a dalších prací, na jejichž výsledek se dá sáhnout.

Co naopak důvodem pro nákup a pořízení těchto přístrojů rozhodně není, je vidina úspory času. Vytáhnout zboží z regálu je vždycky rychlejší. Na druhou stranu, s většinou přístrojů je práce mnohem snazší, než jste si možná představovali.

Na domácí jogurty jedině jogurtovač

Vyrábět vlastní jogurty je psina a taky trochu biochemie. Pokud vám kvalitní jogurty ze supermarketu připadají předražené a ty obyčejné naopak plné šmakulád, nekupujte je a vyrobte si svoje. Z jakých surovin chcete. Z kravského, kozího nebo ovčího mléka nebo třeba veganský jogurt ze sójového nebo mandlového nemléka. Všechno jde.

Jak to funguje: V obyčejném hrnci zahřejete mléko na 80 °C, následně schladíte na 40°C, přidáte jogurtovou kulturu (pár lžiček kupovaného jogurtu), zamícháte a nalijete do skleniček. Skleničky pak vložíte do jogurtovače, který udržuje tu správnou teplotu pro breberky, který během 8 hodin mléčnou břečku promění v hustý jogurt.

Doporučujeme: Klarstein Gaia Black za 879 Kč, který vám najednou vyrobí až 12 kelímků jogurtu o ideálním snídaňovo-svačinovém objemu 210 ml. Kelímky mají těsné uzávěry a dají se využívat donekonečna a ještě dál.

Na domácí těstoviny je nejlepší výrobník těstovin

Vyrábět vlastní těstoviny je švanda. A je to mnohem jednodušší než v kuchařských show, kde soutěžící vždycky pod tlakem časového limitu marně zápolí s ručním kovovým strojkem a pak stejně vypadnou. My tady ale mluvíme o elektrickém výrobníku, který za vás udělá všechno sám. Vy pak jen dáte nudle do vroucí vody. To už zvládnete.

Jak to funguje: Elektrické výrobníky těstovin fungují tak, že do nich nasypete semolinovou mouku, vejce, koření, bylinky a zapnete. Suroviny se uvnitř samy smíchají a z hotového těsta pak přístroj těstoviny tiskne.
Podobně, jako když leze maso z mlýnku. Na výběr máte špagety, fettuccini, penne nebo lasagne. Podle toho, jaký zvolíte nástavec.

Doporučujeme: Philips HR2345/19 Viva Collection Pasta za 2 998 Kč se jednoduše ovládá i čistí (díly rozmontujete a hodíte do myčky), součástí balení je dokonce i kuchařka s bambilionem receptů.

Domácí úrodu zpracujte v zavařovacím hrnci

Zavařování je legrace, zvlášť když nemusíte pořád stát u plotny a hlídat čas a teplotu. Na to máte zavařovací hrnec, který vám poslouží na:

  • Zavařovaní sklenic s kompoty, ovoce, zeleninou i masem
  • Zahušťování šťáv, džemů a marmelád
  • Udržování teplého čaje, svařeného vína, ale i polévky a guláše

Jak to funguje: Zavařovací hrnec je nádoba s elektrickým topným tělesem a termostatem, který umí udržovat stálou teplotu po určenou dobu.

Nestaví se na plotnu, stačí jej zapojit do zásuvky. Při zavařování tak nezablokujete celou kuchyni, může sám pracovat třeba ve sklepě či kůlně (pokud je tam zásuvka).

Doporučujeme: Concept ZH0030 je mazlík, do kterého se vejde 11 velkých zavařovacích sklenic nebo až 27 litrů dobroty. Ovládá se dvěma kolečky, což zvládne i vaše babička a je tu i kohoutek na nalévání čaje a svařáku.

Domácí pekárna není jen na chleba

Pečení je radost a dvojnásobná radost je to s domácí pekárnou. Pokud jste si mysleli, že umí upéct 1000 a jeden druh chleba, ale nic jiného, žili jste až doteď v omylu. Tahle mašinka zvládne upéct taky třeba sekanou k nedělnímu obědu, uvařit kaši nebo připravit kynuté těsto na knedlíky.

Jak to funguje: Domácí pekárna umí dvě věci. Zaprvé umíchat těsto pomocí hnětacích háků. A zadruhé pak to těsto péct stanovenou dobu na požadovanou teplotu. Abyste to měli ještě jednodušší, stačí si vždy zvolit jeden z přednastavených programů a nechat pekárnu, ať se stará. Směsi na chleba se prodávají hotové, stačí nasypat dovnitř a zmáčknout čudlík.

Doporučujeme: ECG PCB 82120 stojí 1 899 Kč a je prostě geniální. Má 12 různých pečicích programů včetně bezlepkových. Můžete si vybrat dokonce i to, jak moc propečenou kůrčičku chcete. Forma má nepřilnavý povrch, takže ji není potřeba vymazávat.

Domácí zmrzlinu a sorbet vykouzlí zmrzlinovač

Bylo by fajn, aby na výrobu zmrzliny stačilo jen připravit směs a strčit ji do mrazáku. Tak jednoduché to ale není. Pokud jste to někdy zkoušeli, nejspíš vám vznikla tvrdá kostka zledovatělé hmoty plná krystalků ledu, které vám škrábaly jazyk. Aby domácí zmrzlina byla hezky vláčná a rozplývala se v puse, potřebujete zmrzlinovač.

Jak to funguje: Zmrzlinovač se skládá ze dvou částí. Z misky s chladícím médiem, kterou je potřeba na několik hodin zchladit v mrazáku. Tu pak vyndáte, vložíte dovnitř směs na zmrzlinu a přiklopíte víčkem s elektrickou metličkou. Ta vám ze směsi za pár minut vyrobí italskou krémovou zmrzlinu, sorbet, koktejl nebo třeba mražený jogurt.

Doporučujeme: DéLonghi IC8500 koupíte jen za 1 888 Kč a přitom má všechno, co má mít. Včetně otvoru na doplňování surovin v průběhu míchání. Nezaujal vás ani jeden z našich vychytaných tipů? Tak nám dejte poslední šanci a přečtěte si ještě náš článek o odšťavňovačích. Chápeme, že doma zatím nemáte výrobník na těstoviny. Ale kuchyně bez odšťavňovače? To je jak pivo bez pěny.

Nezaujal vás ani jeden z našich vychytaných tipů? Tak nám dejte poslední šanci a přečtěte si ještě náš článek o odšťavňovačích. Chápeme, že doma zatím nemáte výrobník na těstoviny. Ale kuchyně bez odšťavňovače? To je jak pivo bez pěny.