Odvápňovače a čističe kávovarů

Jak na to, aby váš kávovar připravoval dokonalou kávu co nejdéle? Klíčem je pravidelné čištění a odvápňování kávovaru. To vašemu přístroji zajistí dlouhou životnost, ale také ho udrží precizně čistý. S těmi pravými pomocníky své kávě zachováte chuť, na kterou jste zvyklí.

Aplikované filtry

Smazat všechny filtry

jura-2
Značka

Zobrazujeme 0 výsledků Použijte filtr pro zpřesnění požadavků.

O kategorii

Jak často čistit a odvápňovat kávovar

Pro dokonalou chuť kávy byste měli kávovar pravidelně čistit. Od zbytků kávy klidně kávovar čistěte každý den (v závislosti na tom, jak často ho používáte). Propláchněte odkapávač vody nebo vyčistěte nádobku na kávovou sedlinu. Pozor, pokud ji pravidelně a pečlivě nečistíte, zbytek sedliny má tendenci rychle plesnivět. Proto byste si z čištění kávovaru měli udělat pravidelnou rutinu.

Většina automatických kávovarů má zabudované senzory, které vás upozorní, když je potřeba kávovar vyčistit nebo odvápnit a zbavit ho tak usazenin z vodního kamene. Stejně tak vás upozorní i na to, že vám došla zrnková káva, nebo že je potřeba doplnit zásobník na vodu.

Odvápňovače a čističe kávovarů: po čem sáhnout?

Odvápňovače a čističe mají při údržbě kávovaru každý trochu jinou roli.

  • Odvápňovače – představují základní péči o kávovar. Odvápňovače se zbavují usazeného vodního kamene. Tím prodlužují životnost kávovaru a zároveň se odvápněním postaráte o bezchybnou chuť kávy, kterou nebudou narušovat žádné usazeniny a další nečistoty. Podle toho co preferujete, můžete použít tekuté odvápňovače, nebo ty v tabletách.
  • Čisticí tablety – kávová zrnka obsahují velké množství olejů a výsledné tuky a mastnota se při přípravě kávy usazují v kávovaru. Čisticí tablety právě tuto mastnotu a další nečistoty z kávovaru i z nádoby na vodu odstraňují.

Stejně důležité, jako je používání čističů a odvápňovačů, je i čištění mléčných trysek. Nepříjemnou chuť kávy mohou způsobit totiž právě zanesené trysky, ve kterých se usazuje mléko. Pravidelně proto mléčné trysky čistěte a proplachujte, abyste měli vždy dokonale připravené cappuccino, latte a další kávové nápoje s mlékem.

Tip: Kávovaru nesedí tvrdá voda. Způsobuje usazeniny vodního kamene a snižuje životnost vašeho přístroje. Zkuste vodu před nalitím do kávovaru nejprve přefiltrovat pomocí filtrační konvice na vodu. Měkčí voda kávovaru tolik neškodí, a také se díky filtraci zbavíte nepříjemné pachuti chloru, která přechází i do kávy.